De stad Dubai // openbaar vervoer en top 5 dingen te doen

Dubai is de hoofdstad van het gelijknamige emiraat: Dubai. Het emiraat Dubai is dan weer een van de zeven Emiraten die samen het land de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) vormen. Dubai is het meest dichtbevolkte emiraat, en ook degene met de meeste ambitie. De stad Dubai staat namelijk op plaats 4 wat betreft meest bezochte steden ter wereld. De verwachting is dat ze in de toekomst nog verder stijgen op deze ranglijst.

Centrum van Dubai groeit extreem hard

Het centrum van Dubai groeit extreem hard. Zo’n 20 jaar geleden was er nog bijna geen enkele wolkenkrabber te vinden en nu staat het hoogste gebouw ter wereld in het midden van de stad. Sterker nog, tot de jaren 70 van de vorige eeuw was Dubai nog een vrij slaperig vissersdorpje. Dat is goed te zien op de afbeelding hieronder. De ontwikkeling van Dubai is hierna in een stroomversnelling gekomen. In een relatief korte periode is het uitgegroeid tot de wereldstad die het vandaag de dag is.

1) Geschiedenis van Dubai

Hoewel er van de vroegste geschiedenis van Dubai niet veel meer bestaat, is wel duidelijk dat de strategische ligging van Dubai, de inwoners altijd positief heeft beïnvloedt. De Grieken waren er al in de 4e eeuw na Christus, hierna begon waarschijnlijk het handelen. Dubai ligt namelijk op de handelsroute van India en Azië naar Europa. Er barstte rond die tijd dan ook een stille strijd uit om de macht in het Emiraat en de stad Dubai. Vroegere bezetters waren de Portugezen, de Fransen, de Perzen, de Britten maar ook wij als Hollanders. In 1766 waren de Britten de laatste bezetters, totdat de Bani Yasstam de macht rond 1830 overnam. De Al Maktoum familie had de leiding over deze stam.

De familie Al Maktoum
De familie Al Maktoum heersen sinds 1830 over het emiraat Dubai. Ze waren degenen die het gebied rond de Dubai Creek verder ontwikkelden en van een slaperige havenplaats de wereldstad maakten die het vandaag de dag is. Omdat in 1892 Dubai weer onderdeel werd van Groot-Brittannië als verdragstaat, is de onafhankelijkheid er pas sinds 1971. De VAE werd gecreëerd. Dat was een paar jaar na de ontdekking van aardolie in het gebied, in 1969 werd de olie voor het eerst geëxporteerd. Daarmee stegen de staatsinkomsten explosief.

2) Dubai; olie en toerisme in een wereldstad

Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend met olie, de rest vooral met toerisme, financiële dienstverlening, ICT en het zijn van een belangrijke schakel in de lucht en vrachtverbindingen tussen Europa en Azië (= Dubai Airport). Met behulp van de olie-inkomsten is er vooral veel geld geïnvesteerd in de toeristenindustrie. Dubai is dan ook nu wel het winkelcentrum van het Midden-Oosten. Er zijn namelijk meer dan 70 winkelcentra in de stad Dubai. De Dubai Mall, het grootste winkelcentrum ter wereld, staat er ook. Het hoogste gebouw ter wereld (de Burj Khalifa) is ook te vinden in de skyline van het centrum van Dubai, die overigens harder groeit dan welke vergelijkbare stad dan ook. Hoewel er genoeg ruimte is, wordt er flink geïnvesteerd in wolkenkrabbers. Het kan niet gek genoeg in Dubai.

Fantastische projecten
Dubai lijkt wat betreft ambitie geen grenzen te kennen. Er wordt gewerkt aan fantastische projecten, zoals de 388 meter hoge Dynamic Tower; een wolkenkrabber die rondjes draait. De wolkenkrabber staat namelijk op een enorme roterende plaat. Je eigen verdieping afzonderlijk bewegen kan ook. Met dit soort projecten blijft Dubai zich op de kaart zetten als bijzondere wereldstad en dat is ook de bedoeling; het toerisme moet, in tegenstelling tot aardolie, ook in de toekomst inkomsten blijven genereren.

3) Openbaar vervoer in Dubai: metro / bus / auto / taxi / monorail

Metro
Een van de voordelen van een nieuwe stad uit de grond stampen, is dat je alles goed kunt plannen. Het openbaar vervoer in Dubai is daardoor prima gepland. Een goed voorbeeld: de metro van Dubai is erg modern (geopend in 2009) en de huidige delen die open zijn, zijn onderdeel van een veel groter plan. De twee metrolijnen van nu zijn de rode en de groene lijn. De blauwe en de paarse lijn moeten nog worden gebouwd. De computergestuurde metrostellen (zonder bestuurders) rijdt niet op vrijdagochtend, omdat dat in de islamtische wereld een rustdag is. Dit is in een wereldstad natuurlijk vrij ongebruikelijk, maar het laat wel zien dat de machthebbers zeker wel de eigen identiteit willen behouden.

Monorail bij Palm Jumeirah (palmeiland)
Wil je naar het palmeiland voor de kust van de stad Dubai? Het heet Palm Jumeirah en er is een eigen monorail. Helaas moet je vanaf het dichtstbijzijnde metrostation nu nog een bus of een taxi nemen om bij het monorailstation te komen. Vanaf daar kun je echter wel richting het einde van het palmeiland.

Bus
Busmaatschappij RTA rijdt met meer dan 2000 bussen op 140 routes. Bij een groot deel van de bushaltes is er een wachtruimte met airconditioning gebouwd. Kijk op de routeplanner van de RTA om te kijken hoe jij het beste met de bus (of met de metro en de bus) naar je bestemming komt.

Wegen
Als je niet afhankelijk bent van het openbaar vervoer in Dubai, moet je over de wegen rijden. Deze wegen in Dubai zijn ook uitstekend. Een beroemde weg is de Skeikh Zayed Road, een weg van het vliegveld naar Abu Dhabi waarlangs veel bekende wolkenkrabbers staan. Je kunt natuurlijk ook gewoon een taxi nemen. Taxi’s zijn heel normaal in Dubai.

4) Vijf beste dingen om te zien in Dubai

Dubai staat natuurlijk bekend om de absurde bouwprojecten en de uitbundige levensstijl van sommige inwoners van de stad. Als je dan toch in Dubai bent, kun je deze bouwwerken maar beter met je eigen ogen aanschouwen. Een voorbeeld is de Burj Khalifa, het palmeiland, de Burj Al Arab, de Dubai Mall of maak een boottocht met de Yellow Boats. We lichten ze hieronder allemaal even kort toe.

Boottocht met de Yellow Boats
De Yellow Boats varen langs de Burj Al Arab, het palmeiland, Atlantis Hotel en de Burj Khalifa. Boek 45 minuten, 75 of 90 minuten voor omgerekend €40, €52 en €72. Bij die van 90 minuten vaar je helemaal om het palmeiland heen. De meeste schippers zijn heel erg enthousiast en vertellen een hoop over de gebouwen waar je langs vaart. Zo leer je de stad Dubai echt kennen. Misschien zie je nog geweldig grote jachten die voor de kust of in de jachthavens liggen!

Palmeiland
Het kostte 12 miljard dollar, maar dan heb je ook wat. Het palm eiland, ook wel Palm Jumeirah genoemd, is een kunstmatig schiereiland in de vorm van een palmboom. De kustlijn van Dubai nam door het schiereiland toe met maar liefst 72 kilometer. Op het eiland staan 2000 appartementen (op de stam) en 1500 villa’s (op de palmbladeren). Dat is niet het enige, de rest wordt opgevuld met jachthavens, restaurants, stranden en hotels. Het bekendste hotels is Atlantis The Palm, te vinden op de ring rondom de palm (of: de golfbreker). Naast dit hotel staat aquaventure, het grootste waterpark in het Midden-Oosten. Gasten van het Atlantis The Palm Hotel kunnen gratis naar binnen, bezoekers van buitenaf moeten 200 AED betalen, iets meer dan €50. Dat is het wel waard, want het park staat garant voor een hele dag vol plezier.

Burj Khalifa
Het is het hoogste gebouw ter wereld. De Burj Khalifa is maar liefst 828 meter hoog. In de vorm van een Hymenocallis (een woestijnbloem) is het gebouw niet alleen ontzettend hoog, maar heeft het ook nog stijl. Er is kantoorruimte in te vinden, 900 appartementen en grote hotels (waaronder Armani Hotel). Alle appartementen zijn binnen acht uur na de opening op 4 januari 2010 verkocht. Bizarre details: een zwembad op de 78e verdieping, de hoogste nachtclub ter wereld op de 143e verdieping en een nog hogere moskee op verdieping 158.

Burj Al Arab
Het is misschien wel het meest luxueuze hotel ter wereld: de Bur Al Arab. Naar eigen zeggen het enige zevensterrenhotel ter wereld. Gelegen op een kunstmatig eiland, 280 meter van de kust van de stad Dubai vandaan, is het 321 meter hoge gebouw zeker heel erg mooi. Het was dan ook vrij duur (geschatte kosten zo’n 1 miljard dollar). De vorm van het hotel is de zeil van een dhow, een typisch Arabisch schip. Geopend op 1 december 1999 is het niet een van de nieuwste gebouwen in de stad Dubai. Toch is het erg mooi en van binnen erg luxueus. De atriumhal is bijvoorbeeld 180 meter hoog met een interieur waarbij 24-karaats bladgoud is gebruikt, en ook erg veel marmer. De kamers zijn dan ook niet gewoon. De grootste kamer is 780 vierkante meter, de kleinste is alleen al 169 vierkante meter. Je hebt een relatief goedkope hotelovernachting te pakken voor zo’n €1000. Bij het hotel zijn trouwens de Dubai Fountains te vinden: een fonteinshow waarbij het water 150 meter omhoog kan spuiten.

Dubai Mall
De Dubai Mall is het grootste winkelcentrum ter wereld. Meer dan 1200 winkels op 4 verdiepingen. Het staat naast de Burj Khalifa. De winkels worden afgewisseld met restaurants en café’s waar je lekker kunt zitten. Er zijn allerlei hele bekende winkels zoals Armani, Diesel, G-star, Puma, Nike, Reebok, Hugo Boss, Replay, H&M, Bloomingdale’s. Een aparte afdeling voor zo’n 200 juweliers is er te vinden aan de Gold Souk. Uiteraard is er ook, naar Amerikaans voorbeeld, een echte Food Court. Hou je van mode, dan moet je bij de Fashion Avenue zijn. Vindt hier winkels van Chanel, Dior, Burberry, Louis Vitton, D&G, etcetera. Lokale producten zijn dan weer in The Souk te vinden. Je ziet het al, er is een enorme variatie in de Dubai Mall. Er kwamen dan ook circa 80 miljoen bezoekers in 2016 op de Dubai Mall af.